Usein kysytyt kysymykset
Vastaamme yleisiin kysymyksiin palvelustamme, pyörän hankinnasta ja prosessista täällä.
Mikä on työsuhdepolkupyörä?
Työsuhdepyörä on polkupyörä (normaali tai sähköavusteinen), jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Työnantaja pidättää pyörän kustannukset palkasta tai tarjoaa sen palkan päälle tulevana etuna. Pyörä on tarkoitettu yksittäisen työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön ja sitä voidaan käyttää työmatkoihin sekä vapaa-ajalla. Käyttöön ei liity velvollisuuksia tai rajoituksia.
Pyörään voi sisältyä myös varkausvakuutukset, varusteet ja huoltopalvelut. Lisäpalvelut tekevät pyörän käytöstä huoletonta. Työsuhdepyöräpakettiin hyväksyttäviä varusteita ovat pyöräilykypärän lisäksi pyörään kiinnitettävät varusteet, kuten nastarenkaat. Esimerkiksi pyöräilyvaatteita tai -kenkiä ei pakettiin kuitenkaan voi sisällyttää.
Millaisen pyörän voin hankkia?
Etu koskee sekä tavallisia että sähköavusteisia (max 25 km/h ja 250 w) polkupyöriä. Sen sijaan moottorilla varustetut mopoksi rekisteröitävät polkupyörät (max 45 km/h ja 1000 w) tai moottorilla varustetut (max 25 km/h ja 1000 w) polkupyörät (L1e-a) eivät ole edun piirissä.
Vuoden 2021 alusta lukien polkupyöräetu on tuloverovapaa 1200 euroon saakka vuodessa ja kalliimman pyörän kohdalla kulun voi jakaa useammalle eri vuodelle. Tämä mahdollistaa laadukkaampien pyörien hankinnan – sähköavusteisuudella tai ilman.
Myös huollot on mahdollista sisällyttää luontoisetuun. Tämä parantaa pyörien turvallisuutta ja lisää pyöräilyn nautinnollisuutta.
Miten edun arvo lasketaan?
Polkupyöräedun arvo määräytyy käyvän arvon periaatteen mukaisesti, eli arvoksi katsotaan työnantajalle aiheutuva kustannus, joka on esim. rahoitusleasing poislukien toimisto- ja käsittelykulut.
Käytännössä työntekijän kannalta luontoisedun arvon näkee suoraan Etufillari myBIKE palvelusta, kun on valitsemassa itselle mielekästä pyörää ja siihen tulevia varusteita ja palveluita. Samalla näkee myös pyörän loppulunastushinnan, mikäli on kiinnostunut lunastamaan pyörän itselleen käyttökauden jälkeen.
Mitä tämä tarkoittaa työnantajan kustannusten ja edun hallinnoinnin näkökulmasta?
Säästöt:
-
Työnantaja voi vähentää kulut yhteisöverotuksessa
-
Työntekijä säästää veroprosenttinsa verran luontoisedun arvosta
Kustannukset:
-
Työnantajalle hallinnointikustannus.
Hallinnointi:
-
Etufillari hoitaa kaikki pyörien hallinnointiin liittyvät työt.