top of page

Perustietoa polkupyöräedusta
ja
työsuhdepyörän kustannukset

Mikä on työsuhdepyörä ja pyöräetu? 

Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka työnantaja tarjoaa työntekijän käyttöön. Kyseessä on siis työsuhdeautoon verrattava työsuhde-etu. Pyöräetu on verovapaa luontoisetu, eli työntekijän ei tarvitse maksaa lainkaan veroja pyöräedun verotusarvosta (verotusarvo on sama kuin pyörän kuukausivuokra). Tämän ansiosta pyörän saa hankittua huomattavasti edullisemmin. ​

Työantaja voi tarjota pyöräedun osana työntekijän palkkaa tai palkan päälle. Yleensä etu tarjotaan osana palkkaa, jolloin työntekijän palkasta vähennetään joka kuukausi pyörän verotusarvon suuruinen summa. Kokonaisuudessaan työntekijän bruttopalkka pienenee siis hankittavan työsuhdepyörän verotusarvon verran. 

Työsuhdepyörä on tarkoitettu työntekijän vapaaseen henkilökohtaiseen käyttöön työ- ja vapaa-ajalla. Pyörän hankinta ei edellytä työmatkojen kulkemista pyörällä.

 

Työsuhdepyöräksi voit valita tavallisen tai sähköavusteisen polkupyörän. Voit myös valita pyörääsi Verohallinnon hyväksymiä lisävarusteita, sekä hankkia muita varusteita omalla kustannuksella. Verohallinnon hyväksymät lisävarusteet työsuhdepyörään ovat pyöräilykypärä, valot, lukitus, nastarenkaat, lokasuojat, tavarateline ja soittokello.  Työntekijällä on oikeus lunastaa pyörä vuokrakauden päätyttyä.

 

 

Miksi minun kannattaa hankkia työsuhdepyörä? 

Työsuhdepyörän hankkiminen on kannattavaa monestakin syystä.  

1. Edullinen ja helppo tapa hankkia pyörä 

Saat hankittua pyörän 20-30 % halvemmalla kuin, jos ostaisit pyörän tavallisena kuluttajana. Lisäksi apunasi on Etufillarin osaava asiakaspalvelu, niin hankinnan kuin koko vuokrakauden ajan. Autamme kaikissa tilanteissa, joita kohtaat pyöräsi kanssa, ja löydämme aina ongelmaan ratkaisun. 

 

2. Lisää liikuntaa ja hyvinvointia 

Pyöräily on erinomaista terveys- ja kuntoliikuntaa. Se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä alaraajojen lihaskuntoa. Työmatkojen kulkeminen pyörällä autoilun sijaan on hyväksi terveydelle, sillä työmatkapyöräily pienentää esimerkiksi riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Se myös auttaa painonhallinnassa. Pyöräilemällä työmatkat ja kauppareissut työsuhdepyörälläsi, kasvatat helposti liikunnan määrää arjessasi. 

  • kestävyyskunto paranee   

  • jalkojen lihasvoima paranee   

  • auttaa painonhallinnassa   

  • virkistää mieltä – jaksat töissä ja vapaa-ajalla paremmin  

  • vähentää istumisen määrää päivässä/viikossa   

  • Säästät polttoainekustannuksissa.

3. Hyväksi ilmastolle ja ympäristölle 

Työmatkapyöräily on liikunnan lisäksi ilmastonteko. Pyöräily on käytännössä päästötöntä, joten kulkemalla työmatkat pyörällä, voit säästää niin luontoa kuin ilmastoa. Sähköavusteista pyörää käyttämällä taitat helposti myös pidemmät työmatkat nopeasti, helposti ja ilmastoystävällisesti! 

 

 

Kuinka paljon voin säästää käyttämällä pyöräetua? 

Pyöräetu on työntekijälle verovapaa luontoisetu. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse maksaa lainkaan veroja pyöräedun osuudesta palkassasi. Pyöräetu tarjotaan yleensä palkan osana, eli työnantajasi pidättää pyöräedun verotusarvon bruttopalkastasi. Samalla veronalainen tulosi alenee verotusarvon verran ja veroprosenttisi laskee. Tämän seurauksena maksat siis vähemmän veroja ja voit säästää merkittäviä summia käyttämällä pyöräetua.  

 

pyöräedun vaikutus nettopalkkaan on aina huomattavasti pienempi, kuin pyörän verotusarvo, oli tulotaso mikä tahansa. Keskituloinen suomalainen säästää 20-30 % käyttäessään pyöräetua ja lunastaessaan pyörän itselleen, verrattuna siihen, jos ostaisi pyörän tavallisena kuluttajana. Kun pyörän verotusarvo on 100 €/kk, todellinen vaikutus nettopalkkaan on tyypillisesti noin 60 €/kk. 

Voit tarkastella pyöräedun kokonaiskustannuksia ja syntyvää säästöä työntekijän laskurilla. 

 

 

Mikä on pyöräetupolitiikka? 

Pyöräetupolitiikka on työnantajan ja työntekijän välinen dokumentti, jossa määritellään työsuhdepyöräedun ehdot ja edellytykset. Dokumentissa avataan esimerkkien kautta, mitä pyöräetuun sisältyy, miten etu toimii, sekä mitä asioita työntekijän tulee ottaa huomioon käyttäessään etua. 

Pyöräetupolitiikassa käydään huolellisesti läpi mm. seuraavat asiat: edun vaikutus palkkaan, pyörän hankinta, huoltaminen, kauden päättäminen, poikkeustilanteet, muutokset työsuhteessa sekä muut huomioitavat asiat ja tilanteet. 

Työntekijä on velvoitettu allekirjoittamaan dokumentin ennen kuin hän voi ottaa pyöräedun käyttöön. Työntekijä saa pyöräetupolitiikan myBIKE-palvelun kutsuviestin liitteenä ja allekirjoitus tapahtuu rekisteröitymällä palveluumme. 

 

Mikä on pyöräni maksimihinta? 

Pyörän maksimihinta on yrityskohtainen ja siitä sovitaan, työnantajan ja Etufillarin välisessä palvelusopimuksessa. Näet pyöräsi maksimihinnan omilta sivuiltasi myBIKE-palvelusta

Miksi pyörän maksimihinta ei ole 4800 €, kun pyöräetu on maksimissaan 1200 €/vuosi eli 4800 € /neljä vuotta? 

 

Tämä johtuu siitä, että pyörä vuokrataan työntekijän käyttöön Etufillarilta leasingilla. Leasing toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa laina, eli lainan kustannukset ovat suuremmat kuin lainan arvo. Jos näin ei olisi, rahoitusyhtiö lainaisi rahaa ilmaiseksi ja tekisi tappiota. Pyörän kuluissa on siis mukana vuokran korkokulut. Pyörä on lisäksi vakuutettu, ja myös vakuutus maksaa. Vakuutus- ja korkokulut ovat luonnollisesti sitä suuremmat, mitä kalliimpi pyörä ja mitä pitempi vuokra-aika. Kun pyörän ostohinta ja vakuutus- ja korkokulut lasketaan yhteen, saadaan 4800 euroa neljän vuoden ajalle. 

 

 

Kuinka paljon Etufillarin pyöräetu maksaa työnantajalle? 

Ainoa pyöräedusta työnantajalle koituva kustannus on Etufillarin hallinnointipalkkio, joka on                            12 €/pyörä/kuukausi. 

bottom of page